Zsírszívás (liposuctio) 

A korral együtt az ízlés is gyakran változik. A mai modern emberek többsége mindent megtesz a súlyfeleslegtől való megszabadulás érdekében. A diétától és rendszeres testgyakorlattól csak az általános testsúlycsökkenés érhető el. A lokalizált zsírfelrakódás (lipodisztrófia) a fenti eljárásokkal többnyire nem befolyásolható. A zsírlerakodást és annak esztétikai következményeit szinte szövődmények nélkül, a 70-es évek óta ismert technikával, aspirációs lipectomiával megoldhatjuk. A műtét elvi alapja az, hogy pubertást követően a zsírsejtek nem osztódnak, számuk nem szaporodik, csak nagyságuk változik, így eltávolításuk felnőtt korban végleges eredményt adhat. A testkontúrt javítja, mert a bőr a leszívott területek felett rugalmassága folytán összehúzódik. Lényeges megjegyezni, hogy a liposuctio lényeges testsúlycsökkenést nem okoz, az elhízás megszüntetésére nem alkalmas, testkontúr javításra kifejezetten ajánlható eljárás.

Végső soron a zsírszívás bármely testtájékon (arc, toka, felkar, törzs, has, csípő, tomportájék, comb külső-belső oldala, térd, lábszár és boka) és bármely életkorban elvégezhető, de a legszebb eredmény fiataloknál és az olyan területeken végezhető el, ahol a bőr összehúzódási képessége nagyobb.

A zsírszívás a bőrredőkben rejtett, kb. 5-10 mm hosszú metszéseken át vákuum motorral összekötött vékony fémcsővel történik. A zsírszívást megelőzően fájdalomcsillapító és érösszehúzó anyagot (Epinephrint ) tartalmazó oldatot fecskendezünk be.

A műtét után bevérzés, suffuzió lehetséges illetve minden esetben ödéma keletkezik, mely 1-3 hónap alatt tűnik el. A zsírleszívást követően szorító öv, nadrág, ruha viselete ajánlható 3-6 héten keresztül. Ritkán a sebből váladékképződés észlelhető, ez általában néhány nap alatt megszűnik. A műtét után 6 hétig rázkódással járó sport tevékenységet nem szabad végezni. Ágynyugalom felesleges, jobb a minél hamarabbi aktív élet elkezdése. A varratszedés általában 1 héttel a műtét után esedékes.

A liposuctiot a világon igen nagy számban végzik, és a tapasztalat szerint biztonságos, tartós, jó eredményt adó módszer, mégis csak a kockázat ismeretében szabad a műtétre vállalkozni.

A műtét végezhető ambulanter, amikor pár órás megfigyelés elegendő, főleg a kis testtájéra lokalizálódó zsírfelesleg eltávolítása esetén ajánlható. Bentfekvőként, nagy területre lokalizálódó zsírszívás esetén, pár napos megfigyelés után távozhat a klinikáról. Történhet helyi vagy általános (altatás) érzéstelenítésben.