Visszérbetegség kezelése

A varicositás elsősorban az alsó végtagon fejlődik ki. A kialakulásának különböző fokozati lehetnek kezdve a felületes bőrcapilláris tágulatoktól, a felületes mellékág tágulatoktól egészen a kanyargóssá váló véna saphena varicositásig.

A felnőtt lakosság kb. 30%-ban viszérbetegség alakul ki. A kialakulásában szerepet játszik veleszületett vénafal gyengeség, különböző hajlamosító tényezők, mint a terhesség, foglakozás, és hormonális tényezők (pl. fogamzásgátlók).

A páciensek sokszor főleg kozmetikai problémák miatt fordulnak orvoshoz. Nagyon gyakori a comb és lábszár területén előforduló capilláris tágulatok, vagy „seprűvénák”. Ezek az elváltozások nagyon ritkán okoznak a kozmetikai problémákon kívül egyéb funkcionális eltérést, mint lábdagadás, nehézláb érzés, éjszaki görcsök.

Kezelésében jól alkalmazható a sclerotizáló kezelés, melynek során különböző töménységű sclerotizáló oldatot ( Aethoxysclerol 0,5 %, 1 %, és  2 %) fecskendezünk a véna lumenébe, mely gyulladást okozva zárja el a kapilláris lumenét. A kezelést követően a végtagokra helyezett kompressziós kötés egymáshoz szorítja a vénák falait, ami meggátolja a szervült thrombus rekanalizációját. Ezáltal következik be a kívánt átalakulás fibrozus-heges szövetté, tehát a sclerotisatio.

Kiterjedtebb, főleg mellékági varixok esetén jól alkalmazható a Várady-féle spatulás, és horgos módszer. A beavatkozás kisebb kiterjedés esetén jól alkalmazható helyi érzéstelenítésben, nagyobb kiterjedés esetén gerinc közeli vagy altatásos műtétben. A műtét során kicsiny metszésekből (2-3 mm) horog és spatula használatával hosszú vénaszakaszok távolíthatóak el egyben. A műtét után szinte a hegek láthatatlanok, a végtag jól terhelhető.

Nagyobb, kiterjedtebb, a saphena törzsre lokalizálódó varixok esetén egynapos sebészet keretében a tágult, funkcióját már nem jól betöltő vénát műtét segítségével eltávolítjuk. A műtét során, a bokatájon és a lágyékhajlatban, jól rejthető helyen marad vissza alig észrevehető heg, a comb és lábszár területén lévő mellékágakat kicsiny metszésekből ugyancsak a Várady módszer szerint eltávolítjuk.