Mellnagyobbítás

 

Az elülső testkontúr kialakításában, a nőiesség meghatározásában a mellnek kiemelkedő szerepe van. Az ideális emlő az alapjával a mellkasfalon fekvő kúp vagy félgömb alakú képlet, melynek legkiemelkedőbb pontja a bimbó. Oldalt nem haladja meg az elülső hónaljvonalat, belső határai egymástól 3-4-cm-re vannak. A bimbókon keresztül képzelt egyenesvonal, azaz az emlőtengely fölött és alatt egyformán domború, tömeges. A nemi érés befejeződésekor a női emlő megnagyobbodik, és félgömb alakúvá válik, melyért a zsírréteg, a capsula adiposa az elsődleges felelős, mert a mirigyállomány , a parenchyma a terhesség alatt fejlődik ki, a tejelválasztáskor a legnagyobb, majd a szoptatás végétől visszafejlődik eredeti nagyságára. Ha a pubertás korban elmaradhat az emlő normális fejlődése, növekedése a testalkathoz képest, gyengén fejlett hypopláziás, vagy hiányzó aplaziás emlőkről beszélünk. Az élet későbbi szakaszában jelentős fogyást, szoptatást követően csökkenhet jelentős mértékben az emlők állománya. A mai életszemlélet változások, a média által közvetített szépségideálok meghatározó szerepet játszanak az „ideálisnak” tartott forma kialakításában. A kisebb emlők gyakran okoznak psichés problémákat a mindennapi életben, a munkahelyi elhelyezkedésnél, öltözködésnél, társas kapcsolat kialakításánál. A problémák szilikon implantátum beültetéssel jól korrigálható. Az 1960-as évek közepén kifejlesztett implantátumok tulajdonképpen szilikon géllel töltött rugalmas szilikon tasakok. Az implantátumok töltőanyaga szilikon polimerek különböző sűrűségű (cohesivitású) változata. A szilikon polidimetil-sziloxan, vagyis sziloxán (-Si-O-Si-) kötéseket, tartalmazó láncpolimer (makromolekula). A gél sűrűségét (cohesivitását) a szerves metil(-CH3-) csoportok száma határozza meg. Kettő metil csoport esetén, ha rövid a lánc, akkor szilikonolaj, ha nagyobb a polimer lánc, akkor sűrű, plasztikus szilikonanyag állítható elő.

A szilikont az orvostudományban széles körben alkalmazott és elfogadott anyag. Gyermeksebészetben vízfejű gyermekeknél alkalmazták először (1950) az intracraniális folyadék levezetésére. Gyakran használt és alkalmazott anyag szívsebészetben, urológia, idegsebészet, szemészet (a tracheotomiás tubus, a szemlencse, a mű szívbillentyű, a hypoderm tűk bevonata, továbbá a fejlődési rendellenesség, vagy a tumorsebészetben használt rekonstrukciós implantátumok).
A szilikon alkalmazása során sok vita alakult ki a szervezetet esetlegesen károsító hatásáról. A média szenzációhajhász újságcikkei, riportjai, melyek égészségkárosodásokat soroltak fel, időzített bombaként említették a szilikon implantátumokat tartalmazó emlőket.

Az EQUAM (European Comittee on Quality Asurance and Medical Devices in Plastic Surgery) 200.június 23-án kiadott moratóriumában állást foglal a tekintetben, hogy a szilikonnak semmilyen egészségkárosító hatása nincs. Rákkeltő, mozgásszervi-, autoimmun-, kötőszöveti betegségeket okozó hatására semmiféle tudományos bizonyíték nincs. A szilikon-géllel töltött implantátumok nem hatnak hátrányosan sem a terhességre-, sem a magzat fejlődésére-, sem a szoptatásra, sem a szoptatott gyermek egészségére.

Az alkalmazott implantátumokat mindig előzetes megbeszélést, egyeztetést követően az egyén alkatának, meglevő mellformájának, mellkas alakjának, esetleges deformáltságának, páciens kívánságának megfelelően választjuk ki. A kiválasztást megszabja a meglévő mell alapja, a bőr lazasága, az emlőszövet mennyisége, a páciens elvárásai, sebészi határok és lehetőségek, az esztétikum és az asszimmetria.

Az implantátum alakja lehet kerek, vagy anatómiai, más néven csepp alakú. Sima (standard) érdesített (textúrált) felszínű, alacsony, közepes, magas vagy extra magas profilú. Az anatómia formára inkább jellemző, hogy a kialakult új mell formája természetesebb, kevésbé feltűnő, nem látszik, hogy implantátummal nagyobbított.

A műtétet előzetes kivizsgálást követően, mely tartalmazza a rutin labor vizsgálatokat, EKG, életkortól függően MRTG elvégzését, illetve az emlő vizsgálatát (Ultrahang vagy mammographia).

A műtétet altatásban végezzük. A műtét lényege, hogy szilikon implantátum helyezünk be a mell állománya mögé.

A behatolás több helyen történhet: a mell alatti redőben ejtett harántmetszésből (inframammaris), a bimbóudvar alsó szélén ejtett félköríves metszésből (periareoralis) illetve a hónaljban ejtett (axillaris) metszésből.

Az implantátumot elhelyezhetjük közvetlenül az emlőmirigy mögé (subglandularis), azaz az emlőmirigy és a mellizom közé, kerülhet a mellizomzat mögé (submuscularis), azaz a mellizom és a mellkasfal közé, illetve kombináltan „ dual plane” módszerrel, amikor az implantátum alsó fele az emlőállomány alatt, felső fele pedig a mellizom alatt helyezkedik el.

Az implantátum mirigyállomány alá helyezésének előnye, hogy a műtéti idő rövidebb, a műtét kivitelezése egyszerűbb, a műtét utáni időszakban kevesebb a fájdalom és a kellemetlenség. A mellizom mögé történő beültetés műtét technikailag nehezebb, a műtéti idő hosszabb, a post operatív időszakban kifejezettebb fájdalom észlelhető, viszont a késői szövődmények száma kisebb, az implantátum kevésbé észlehető, látható, és az emlő tapinttat természetesebb érzetet ad, és esztétikailag kifogástalan eredmény nagyobb gyakorisággal érhető el. Aszimmetrikus emlő esetén eltérő nagyságú implantátum behelyezésével az aszimmetria kiegyenlíthető.

A műtétet követően a műtéti területre a keletkezett folyadék (seroma) levezetésére drain csövet helyezünk be. 

A drain csövet 1-2 nap múlva távolítjuk el, addig javasolt a kórházban való tartózkodás. A varratokat kivételére két hét múlva kerülhet sor.

Műtét után minden esetben szükséges az emlők (műtéti terület) átmeneti nyugalomba helyezése (leggyakrabban speciális melltartóval vagy esetleg egyszerű puha, elasztikus melltartóval).

Varratszedést követően javasolt az implantátum rendszeres masszírozása, mozgatása a megadott utasítás szerint. Az implantátum kb. 3-4 hónap után éri el végleges helyzetét. Az implantátumok megfelelő mozgatása a végső mellforma kialakulása szempontjából nagyon fontos. Ezt a páciensnek otthonában megfelelő rendszerességgel8naponta 1-2 alkalommal) 6 hónapon át szükséges végezni. Merevítős melltartók viselése a műtétet követő 4 hónapban szigorúan tilos, mert az tokosodáshoz vezethet. Bizonyos esetekben, amikor az implantátum elmozdulása észlelhető, szükségessé teheti melltartó viselését.

Műtét után legalább 2 hétig autó vezetése nem ajánlott, megfelelő fizikai kímélet, illetve torna kerülése 6 hétig ( miden olyan mozgás ami a mellizomzatot erősen igénybe veszi).A műtéti hegek kezelése varratszedést követően javasolt, szilikon krémmel vagy tapasszal, illetve laseres kezelés ajánlott az esztétikailag kifogástalan hegek elérése céljából.. Ezen idő alatt napozás, szolárium nem javasol.