Mellkisebbítés (reductio mammae)

Az emlőmegnagyobbodás (hypertrophia) az emlő mirigyállományának megnagyobbodása, mely a bőr és függesztők megnyúlása által idővel az emlő alakjának torzulásához vezet. Az általa okozott panasz leggyakrabban a rossz tartás, hátfájás a gerinc háti görbületének fokozódása miatt, légzési problémák, a melltartó pántjának szorítása, a menstruáció környékén jelentkező fájdalom az emlőkben, az áthajlási redőkben létrejövő bőrgyulladás és a psychés problémák. Az elváltozás leggyakrabban a pubertás korban, ritkábban szülés után alakul ki. Konzervatív kezelési módja nem ismert, de melltartó viselése a panaszokat csökkentheti.

A beavatkozást (műtét) csak teljesen kifejlett emlő esetén, 16 éves kortól végezhető. A megmaradó emlőállomány esetlegesen kérdésessé teszi a szoptatást.

A műtéti beavatkozás csak jó általános állapotú páciensen végezhető el, megfelelő előzetes kivizsgálás után. Fontos szempont a műtét idejének megválasztása: a menstruáció ideje alatt a beavatkozás nem ajánlott.

A műtétet intubációs narkózisban (altatásban) végezzük. Lényege a mirigyállománynak a kívánt méretre való kisebbítése a felesleges bőr eltávolításával együtt, majd az emlőbimbónak a megfelelő magasságba való emelése. Eközben szükség szerint előzetes megbeszélés alapján a bimbóudvar kisebbítése is elvégezhető. A metszéseket a bőr alatti szövetben-és a bőrben vezetett, kívül nem látható tovafutó varratokkal zárjuk, melyek később kerülnek eltávolításra.

Az alkalmazott technikától függően a hegek elhelyezkedése:

A műtét végén külső sebragasztóval rögzítjük a melleket, hogy súlyuknál fogva ne húzzák-feszítsék a varratokat, az ideális sebgyógyulás és optimális hegesedés biztosítása céljából.

Műtét időtartama a mell nagyágától függően 2,5-3 óra. Kórházi tartózkodás 1-3 nap. A varratokat két részben szoktuk eltávolítani, 2-3 hét múlva. varratszedést követően a hegek kezelése javasolt kenőcs, szilikontapasz használatával, laser alkalmazásával minél vékonyabb, esztétikailag kifogástalan hegek elérése céljából. Melltartó viselése még hetekig szükséges a varratsor tehermentesítése céljából legalább 4 hétig éjjel-nappal, később a sebgyógyulástól függően 2 hétig. napozás, szolárium kerülendő a hegek hyperpigmentálódásának elkerülése érdekében. Megfelelő fizikai kímélet, sportolás 6 hétig nem javasolt.