Hasfali plasztika (dermolipectomia) 

Az esztétikus megjelenés, a harmonikus, arányos testforma kialakításában a has formájának, alakjának kiemelkedő szerepe van. A testsúly nagymértékű ingadozása, elhízás vagy terhességet követően az arányok megváltoznak, a kitágult bőr és bőr alatti kötőszövet nem nyeri vissza rugalmasságát, feszességét, lógóssá, petyhüdtté válhat.

Az időt sajnos megállítani nem lehet, múlásával csökkenhet a bőr feszessége s ez hasonló problémát okozhat. A has formáját és kontúrját a hasfali bőr-zsír és izomzat állapota együttesen határozza meg. A problémákat következő csoportokra oszthatjuk:

  • csak zsírszövet szaporodik fel „kispárnaszerűen” a hasfal bőre alatt
  • a bőr elveszíti rugalmasságát, petyhüdtté, ráncossá válik, striák keletkeznek, bőrfelesleg alakul ki
  • a hasfal izomzat megnyúlik, az egyenes hasizom egymástól eltávolodik, így a hasfal előreesik


 

Ezek a problémák külön-külön és együttesen is előfordulhatnak. Gyakran a bőr kinyúlása együtt jár zsírfölösleg lerakódásával a hason. A hasfali plasztika nem alkalmas elhízásból adódó zsírfeleslegek és deformitások megoldására. Hangsúlyozandó, hogy a műtétet csak optimális időszakban szabad elvégezni, az ideális testsúly elérését követően, a kielégítő és tartós esztétikai eredmény biztosítása érdekében.

A műtétek lényege a has lógó bőrfeleslegének, vele együtt zsírfeleslegének eltávolítása kiegészítve a hasfal izomzatának megnyúlása esetén annak rekonstrukciójával. A zsírszaporulat zsírszívással csökkenthető. A műtét eredményeként a megmaradt bőr feszessé válik, a zsírfölösleg eltávolítása illetve a hasfali izomzat helyreállítása következtében a has formája lényegesen javul, esetenként a derék körfogata csökken.

A beavatkozás altatásban vagy gerinckörüli érzéstelenítésben végezhető.  A műtét ideje átlagosan 1,5 -2 óra. A metszésvonal a két csípőlapát (csípőtövisek) között a szeméremdomb felett ív alakban húzódik és a köldök körül is szükséges körkörös metszés.

Az elhízás és a kialakult bőrfelesleg mértékétől függően gyakran a metszésvonal a csipőtöviseken túlérhet, bikinivel nagyrészt jól fedett helyen A műtét során a has bőrét nagy területen, egészen a bordákig, illetve lefelé a szeméremcsontig le kell választani a hasfalról.

A műtét során az egyenes hasizomzat pólyáját a középvonalban csomós varratokkal egyesítjük.

A felpreparált bőr-zsír réteget lehúzva a felesleget kimetszük és a köldököt eredeti helyén képzett nyílásba bevarrjuk. Tekintettel a nagy sebfelületre, a leggondosabb vérzéscsillapítás mellett is dréncső (csövek) elhelyezése válik szükségessé a műtét végén,mely enyhe szívással a bőr letapadását segíti elő. A dréncső (csövek) eltávolítása műtét után 1-7. napon történik. A kórházi tartózkodás 4-7 nap, a varratszedés 2-3 hét között esedékes.

A műtét után fizikai kímélet javasolt, 6 hétig sportolni nem szabad. Ezt követően fokozatos terheléssel a teljes fizikai aktivitás három hónap elteltével érhető el. Ágynyugalom nem szükséges, sőt bizonyos szempontból káros lehet. Rugalmas haskötő viselése 6 hétig szükséges.

Bizonyos esetekben a kielégítő esztétikai eredmény elérése céljából hegvonal kezelésére, finomítására lehet szükség krémekkel, laser kezeléssel, szilikontapasszal, kompressziós ruha tartós viselésével. Az eredmény tartós, de terhesség, ismételt elhízás során a hasfal újra meglazulhat. Minden esetben mérlegeljük a páciens személyes rizokófaktorait a műtét előtt elvégzett vizsgálatokkal.

Speciális esetekben, amikor a zsírfelesleg és esetleg az izomzat megnyúlása az alhas területére lokalizálódik elegendő alhasi plasztika, „mini abdominoplasztica” végzése. Ilyenkor a köldök területe intakt mard, csak az alhas területére lokalizálódik a beavatkozás. A metszés kiterjedése kisebb, mint egy hagyományos hasfali plasztikánál.