Fülplasztika

Az arc esztétikai egységének kialakításában a fülnek jelentős szerepe van. A fül mind alaki mind nagyságbeli eltérései ezt a harmóniát jelentősen megzavarhatják. A korrekciós műtétekkel főleg a veleszületett rendellenességeket gyógyítjuk, melyeknek fő csoportjai lehetnek:

nagyságbeli eltérések
alaki eltérések: az egyes részek egymáshoz való viszonya megváltozik.
koponya és fül viszonyának eltérése
A megbomlott esztétikai egység gyakran kifejezett psychés problémát okozhat, ez főleg gyerekeknél jelentkezik, mint beilleszkedési probléma, különösen iskolakezdés, iskola váltás környékén, esetleg a frizura változásának igénye vezethet egy korrekciós műtét gondolatához.

A leggyakrabban előforduló, úgynevezett elálló fülkagyló korrekciója a fülkagyló porcának alaki eltéréseivel együtt (denevérfül, légycsapófül, macskafül, stb.) műtétileg jó eredménnyel korrigálható. A beavatkozás lokális érzéstelenítésben elvégezhető, különösebb fájdalom nélkül. Mindkét fül korrekciójának műtéti ideje általában 60 percnél nem hosszabb.

A műtét során a fül mögötti áthajlási redőben ejtett metszésből a kagyló hátsó részének basisából a nagyságbeli eltérésnek megfelelő porcot távolítunk el, bőrrészlettel együtt. Gyakran a fül elülső felszínén is metszést kell ejteni, mely a gyógyulást követően szinte láthatatlan marad. A műtétet követően a fület kimodelláljuk, mely rögzíti a kialakított fülformát. A fejre turbánkötés kerül. A modellálást és a bőrvarratokat egy hét múlva távolítjuk el. A fixáló öltéseket 9 napon vesszük ki. Az operált fület 3-6 hétig óvni kell, ehhez fejpánt viselése ajánlott. Optimális esetben látható heg nem marad vissza, az operáció a hallást nem befolyásolja. A műtét bármely életkorban elvégezhető, de főleg 6 éves kór után ajánlott. Célszerű megvárni azt az életkort, amikor a gyermek maga akarja a műtétet, és a műtőasztalon kooperációra képes.