Bőrdaganatok ellátása

A bőrön előforduló elváltozások, mint az anyajegyek, egyéb jó és rosszindulatú bőrdaganatok, egyéb a bőrből kiinduló elváltozások egy része velünk születik, mások az élet folyamán alakulnak ki, tehát lehetnek veleszületettek és szerzettek. Rendkívül változatos megjelenésűek, színben, formában, alakban, kiterjedésben. A mindennapi életben leggyakrabban a festékes bőrelváltozásokkal találkozunk, a naevusokkal, melyek festéket termelő sejteket tartalmaznak. A naevusok egy része veleszületett, másik részük az élet folyamán alakul ki. Különböző változások, mint a hormonális hatások, terhesség, pubertás hatására az anyajegyek növekedésnek indulhatnak, számuk szaporodhat. Megjelenésük rendkívül változatos mind nagyság, alak, pigmentáció tekintetében. A festékes anyajegyek, pl. a tartósan irritációnak kitett helyeken, vagy külső környezeti tényezők, mint erős napsugárzás hatására daganatosan átalakulnak.

Az időskor gyakori betegsége, de manapság már egyre gyakrabban fiatalabb korban is megjelenik az egyik leggyakoribb bőrdaganat az alapsejtes bőrrák, vagy basalioma. Főleg a napsugárzásnak kitett helyeken, mint arc,dekoltázs, hát jelenik meg. Gyakran kis pörk fedi az elváltozást, mely sokszor tévesen a gyógyulás látszatát kelti, de alatta a daganat tovább létezik, dolgozik. Ismételten necrosis alakul ki a területen és így egyre nagyobb lesz a daganat, ráterjed a környező ép szövetre. Mindig a bőrdaganatok észlelésekor bőrgyógyászhoz, bőrgyógyász –onkológushoz kell fordulni.

A bőrdaganatokat az onkológus javaslatára el kell távolítani. A basaliomák nevükben rosszindulatú bőrdaganatok, de viselkedésükben inkább jóindulatúak. A műtét során megfelelő biztonsági zónával való eltávolítása javasolt. Minden esetben kötelező a szövettani vizsgálat, mely igazolja a daganat szövettani típusát, és egyben választ ad az eltávolítás épségére vonatkozóan.

A festékes anyajegyek legnagyobb részét el lehet távolítani. Ezek legtöbbször csak esztétikai panaszt okoznak. Az állandó irritációnak kitett naevusok , valamint a megsérült anyajegyeket eltávolítása ajánlott, mert ezek növekedhetnek, rosszindulatúvá válhatnak.

Szükséges eltávolítani a rosszindulatú bőrelváltozásokat. Ezek kialakulhatnak anyajegyek irritációja okozta átalakulás miatt vagy lehetnek olyan anyajegynek látszó bőrdaganatok, amelyek eleve rosszindulatúak.

Az eltávolított bőrdaganatok helyén mindig maradnak hegek, melyek azonban megfelelő irányú metszésvezetéssel kevésbé észrevehetőek. A végleges eredmény csak hosszabb idő után (fél-egy év) értékelhető, miután a hegvonalak elhalványultak.  A korai stádiumban történt észlelés, diagnosztizálás és megfelelő kezelés csaknem mindig teljes gyógyulást eredményez.

Fontos a rosszindulatú elváltozások eltávolítása után is a rendszeres onkológiai – bőrgyógyászati ellenőrzés.