Arcplasztika

Az öregedést a bőr rugalmasságának, vastagságának progresszív csökkenése jellemzi, valamint a subcutan szövetekhez kötődő kapcsolat meglazulása. A bőr megereszkedését, lógását a zsírszövet, izom és csont sorvadása tovább súlyosbíthatja. A korral a rugalmas (elasztikus) rostok mennyisége rohamosan csökken, ami a bőr rugalmatlanságát eredményezi. A kollagén szint csökkenése a szakítószilárdság csökkenéséhez vezet. A napfény hatása különbözik a normális öregedési folyamattól, azaz a napfény hatása nem gyorsítja az öregedési folyamatot, hanem hozzáadódik. A bőr sorvadásával a gravitációnak megfelelően a bőr a fixált pontokon megereszkedik. A nasolabialis redő kimélyül, az állon toka alakul ki. Az arci zsírcsomó csökkenése tovább rontja megjelenést. A bőr alatti izom feszülése a bőr rugalmasságának elvesztésével egyre kifejezettebb redők és ráncok képződéséhez vezet. A folyamat egyénileg változó életkorban kezdődik és egyénileg változó sebességgel halad előre. A változások a 30-as évek táján kezdenek kialakulni, a szemhéj bőrének feleslegével, a szarkalábak kialakulásával és a nasolabiális redő kimélyülésével. 40 körül a nasolabilais redő és a szemhéj redője tovább mélyül, kialakulnak a glabella és a homlok ráncai. 50 éves korban a nyak ráncos, az állkapocs mentén a bőr megereszkedik, és az orrcsúcs lóg. A 60 – as években a halánték és a pofa bőre elvékonyodik.

Az egyén alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát.(időjárási tényezők, túlzott napozás, nedvesség, szél, hőingadozások, életmódbeli szokások: túlzott stressz, alkohol és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, pihenés hiánya, bizonyos betegségek: májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek.) az arcizmok fokozott mozgása, társbetegségek, trauma valamint gyakori testsúlyváltozások tovább rontják.

Az arcműtét (face-lifting) során a megnyúlt, logós, petyhüdt, ráncos bőr feleslegének kimetszését, ezáltal a bőr megfeszítését végezzük, mellyel az arc fiatalosságának, feszességének, simaságának visszaadására törekszünk. A nasolabialis redőt a SMAS bőrben való tapadása, az arc szöveteinek süllyedése, a környező zsírszövet sorvadása és a bucca zsírszövetének sorvadása alakítja ki. A nasolabialis redő bőrbe vésettségét az arcplasztika nem oldja meg.

A korábbi műtéti eljárások csak a megnyúlt bőr felesleg kimetszésére és visszavarrása utáni megfeszítésre korlátozódott, a mai eljárások már nem elégednek meg ennyivel, hanem a megnyúlt, petyhüdt izmok és bőnyék megfeszítését is elvégzik, ezáltal tartósabb eredményt biztosítanak. A műtétet végezhetjük helyi érzéstelenítésben és altatásban is. A műtéti idő a beavatkozás típusától függően 2-3,5 óra időtartamig terjedhet. A műtét elve hasonló minden esetben, melyek elvégezhetőek vagy csak az arc felső vagy alsó részén, a teljes arc területén, a homlokon vagy a nyakon. 

Bármelyik műtétet végezzük is a műtéti hegek legnagyobb része rejtett marad a szem számára a hajas fejbőr területén és a fül mögött. A fül előtti barázdában húzódó vékony heg látható csupán, mint egy cérnavékony, alig látható finom heg.

A műtét végén nyomókötést helyezünk fel a fejre, az arc középső részét szabadon hagyva, melyet 1-2 napig tartunk fenn. A műtéti területre drain csövet helyezünk, a szivárgó vérzés levezetésére, melyet 1-2 napin bent tartunk. Varratokat 8-10 nappal a műtét után távolítunk el. Varratszedést követően lehet hajat mosni, az arc sminkelése 3 hétig a varratszedést követően nem javasolt. A varratszedést követően az első hétben kerülendő minden olyan tevékenység, mely az arc vérbőségét okozhatja (erőlködés, napozás, erős meleg hatás, forró, fűszeres ételek, alkohol fogyasztása).Hajfestés 3 hétig, napozás min. 6 hétig nem javasolt.

A műtét eredménye, tartóssága az életkortól, alkati sajátosságtól függenek. A műtét szükség esetén évek múlva megismételhető, de többszöri műtét az arc merevvé, mimikátlanná válása miatt nem ajánlott.