Szemhéjplasztika

blepharoplastica

Az idő múlásával sajnos egyre kifejezettebbé vállnak az öregedés jelei. Az addig fiatalos tekintet fáradttá, az alsó szemhéjak területe „táskássá”válik, sokszor egyre nehezebb a szem nyitása különösen egy fárasztó nap végén, amikor már igen kifejezett bőrfelesleg nehezedik a szemhéjra. A collagén degeneráció jeleként és a megfogyatkozó subcutis következtében a bőr túlteng, ráncossá válik. A szemhéjplasztikai műtét a szemhéjak bőrfeleslegének kimetszéséből, szükség esetén a megnyúlt szemhéjizomzat rezekciójából, a kitüremkedő zsírfelesleg eltávolításából áll. Ezáltal a megmaradt bőr feszesebbé válik.

Felsőszemhéj plasztika során a felső szemhéj területén lévő bőr és szükség esetén a herniálodó zsírfelesleget eltávolítását végezzük. Előzetesen kijelöljük a bőrfelesleget, és a metszést az áthajlási redőben ejtjük, így a heg a gyógyulást követően jól rejthető, szinte láthatatlan marad. A műtét során amennyiben zsírfelesleg észlehető azt a rekesz, septum megnyitásával eltávolítjuk. A petyhüdt, meglazult izomzat rezekcióját követően gondos vérzéscsillapítás követően a területet rétegesen zárjuk. A bőrt nem felszívódó tovafutó varrattal 6/0-s prolennel zárjuk. 

Alsó szemhéjplasztika hasonló a felső szemhéjplasztikához, a felesleges bőr és zsír eltávolítása történik a műtét során. A metszést a pillaváztól 1-2 mm-re vezetjük egészen az orbita széléig és 2 mm-re a laterális canthustól lefelé egy nevető ráncban végződik. A műtét során a bőrt felpreparáljuk, az orbitális szeptum teljes hosszában való átmetszése után a felesleges zsírt eltávolítjuk. Vérzéscsillapítást követően nem felszívódó varrattal zárjuk a sebet.

A műtétet lokális anaestéziában végezzük, Epinephrines 2%-os Lidocaint használunk. A beavatkozást jelentősebb fájdalom nem kíséri, csak a kezdő kicsiny szúrás jelenthet némi kellemetlenséget.

A sebet kötéssel látjuk el, speciális, steril, papírszerű anyagból készült sebtapasszal teljes szélességükben befedjük. Egyéb kötést nem kell használni.

A műtét után a szemzugban keletkező kevés váladék óvatos kamillás tisztítással eltávolítható. Szemcsepp használata csökkentheti a könnyezést. Javasolt antibiotikus szemcsepp (Tobrex 5×1 csepp) vagy kenőcs (Floxal napi 3x) használata.

A varratokat 5-7 nap múlva távolítjuk el. Ezt követően a szem és arc fürdethető.

Szemhéj, illetve szempillafestés 3 hétig tilos! Az arc bőrápolása és sminkelése szabadon végezhető a műtét után.
Műtét után néhány napig erős fényben sötét szemüveg viselése ajánlatos.

A szem körüli szövetek a szervezet leglazább szövetei közé tartoznak, így műtét után a szemhéjak beduzzadnak, kékesen elszíneződnek (bevéreznek) belőlük rózsaszínű, vérrel pettyezett váladékszivárgás észlelhető az első 48 órában. A beteg feszülést érezhet, szemhéjait – főleg reggel – nehezen tudja nyitni–zárni, gyakran könnyezik. Előfordulhat, hogy a duzzanat miatt a szemek zárása átmenetileg nem tökéletes, illetve az alsó szemhéjak esetén, azok átmeneti, kisfokú kifordulása is felléphet.
Ezen tüneteket jelentősen mérsékelni lehet a műtéti terület jegelésével, amit az első 2 napban feltétlenül szükséges alkalmazni.
A műtéti hegek a műtét után 1-2 héttel már alig láthatóak, 2-3 hónap múlva gyakorlatilag észrevehetetlenek. A végleges esztétikai eredmény 2-3 hónap múlva lesz teljes.
A műtét tartósságát sok tényező befolyásolhatja. A tapasztalat szerint 8- 10 év múlva válhat esedékessé a műtét megismétlése.