Férfi emlő megnagyobbodás korrekciója

A férfi emlő megnagyobbodását, nőies formává alakulását nevezzük gynecomastiának. Általában serdülőkorban kezdődik, okai között szerepelhet hormonális elváltozások, későbbi életkorban alkalmazott steroid hormonok, vagy különböző roboráló szerek szedésének következménye. Bár a páciensek főleg az alaki deformitás miatt jelentkeznek műtétre, ennek elvégzése előtt mindenképpen szükséges az endokrinológiai kivizsgálás a hormonális viszonyok tisztázása érdekében. A férfi emlő kisebb, nagyobb lapos koronghoz hasonló mirigyállományból áll, mely szívós kötőszöveti sövényeket tartalmaz. A mirigyállomány éles határ nélkül megy át a mellkasfalon szétterülő, a széli részeken elkeskenyedő zsírszövetbe. A zsírszövet felszaporodás zsírszívással megszüntethető, azonban a szívós mirigyállomány csak élesen, műtéttel távolítható el. A műtétet követően a bőr zsugorodása várható, a bőr redukciójára és az emlőbimbó megemelésére csak ritkán van szükség. A bőrt körkörösen kisebbítjük. Mivel a mellkasfalon a hegek nagyon zavaróak tudnak lenni, ezért törekszünk minél kevesebb látható heggel operálni. Csak teljesen kifejlett emlő esetében, általában 18-20 éves kortól végezzük a beavatkozást.

A műtétet előzetes részletes kivizsgálás után végezzük, mely tartalmazza az endokrinológiai, mammografiás vagy emlő Uh vizsgálatot, illetve az altatáshoz szükséges egyéb vizsgálatokat, mint a labor, Ekg, szükség esetén Mrtg, illetve vércsoport+Rh vizsgálatot.

A műtétet általános anaesthéziában végezzük.

A zsírszíváshoz a zsírszövetet érszűkítő anyagot tartalmazó sóoldattal, vagy lokál anaesteticummal infiltráljuk.

A műtét során a bimbóudvar alsó határán félkör alakban vezetett metszésből eltávolítjuk a teljes megnagyobbodott férfi emlőállományt, a széli részeken megmaradó zsírszövetet, mely kontúrhibát okoz, zsírszívással eltávolítjuk. A zsírszívás mértékét a kialakítandó kontúr illetve, a mellkas többi részén látható subcutan zsírszövet vastagsága határozza meg. A sebüreget draináljuk, majd a sebszéleket rétegesen, a bőrt egysoros tovafutó varrattal zárjuk. Az eltávolított mintát szövettani vizsgálatra küldjük, akkor is, ha daganat gyanúja nem merül fel, mivel a férfi emlőből kiinduló rosszindulatú daganatok a legrosszabb indulatú típushoz tartoznak.

A műtét után kompressziós ruhát helyezünk fel, melyet 4-6 hétig éjjel-nappal viselni kell. A varratokat 10-14 nap után távolítjuk el, addig a seben kötést kell tartani, melyet meghatározott időnként cserélni kell. Varratszedés után a fürdés engedélyezett.

A varratszedés után a heg kezelése javasolt szilikon krémmel, vagy tapasszal, az első nyáron fokozott fényvédelem javasolt.

Az alápreparált és zsírszívott területeken szubfuziók keletkezhetnek, melynek felszívódását Heparin tartalmú krémmel serkenteni lehet. Amikor a felszín már tapintásra nem érzékeny óvatos masszázs javítja az eredményt.

Normál életvitel kompressziós kötés mellett 2-3 hét múlva kezdődhet, komolyabb edzés a panaszoktól függően csak 6 hét múlva javasolt.